Çelik Endüstrisinde Sosyal Sorumluluk: Toplum ve Çalışanlara Katkı

Çelik Endüstrisinde Sosyal Sorumluluk: Toplum ve Çalışanlara Katkı

Birçok önemli alanda kendini gösteren çelik endüstrisi, sosyal sorumluluk alanında da etkin bir şekilde çalışmalarını yürütür. Sosyal sorumluluk; işletme ve bireylerin ekonomik kaygılarının ötesinde toplum, çevre ve çalışanlarına karşı sorumluluğunu ifade eder. Çelik endüstrisi, iktisadi yapısının yanı sıra verdiği kararlar ve yürüttüğü faaliyetlerle toplum ve çevre ile bütüncül bir yapı ortaya koyar. Bu sebeple kar gütme amacından farklı olarak çevreye, topluma ve çalışanlarına karşı bir dizi sorumluluk yerine getirir. Bunlardan çevreye ve topluma karşı üstlenilen sorumluluklar, çelik endüstrisinin en çok değer verdiği ve yerine getirmeye gayret ettiği sorumluluklardandır. 

Modern dünyanın en çok faaliyet gösteren endüstrilerinden biri olan çelik endüstrisi, gerek ekonomik gerek endüstriyel kalkınma noktasında büyük rol oynar. Bu büyüklükte ve önemde bir sektörün çevreye karşı sorumluluklarını yüklenmesi, sürdürülebilirlik ve doğal çevreyi koruma adına ekstra önem arz eder. Bu yönden çelik endüstrisi, çevreye verilen zararı minimize etme adına bir dizi önlem alır. Bu önemler; atık kontrolü, verimli kaynak kontrolü, su tasarrufu, geri dönüşüm ve ikincil ürüne önem verme, doğal yaşam alanları koruma gibi birçok örnekle anlatılabilir. Atık kontrolü; su, toprak ve hava gibi doğal yaşam alanlarının devamlılığı için önem arz eder. 



Atık kontrolü sorumluluğunu yerine getirmeyen sektörler, çevreye verdikleri zararın yanı sıra doğal yaşamda bulunan canlılara kalıcı zarar verir. Bu yönden çelik endüstrisi, zararlı atıkların doğaya karışmasını önlemek adına birçok program yürüterek bunun takipçisi olur. Verimli kaynak kontrolü, sürdürülebilirlik ve doğal kaynakların korunması adına önem taşıyan diğer bir unsurdur. Hem ekonomik hem de gereksiz kaynak kaybı olmaması adına kaynakları en üst düzeyde verimli kullanmak gerekir. Geleceğin en büyük sorunlarından biri olan su, sonsuz bir kaynak değildir. Bu sebeple kontrollü ve düzenli kullanılarak gereksiz su kullanımlarından kaçınılması gerekir. Çelik endüstrisi, su kaynağının kullanımı ile ilgili birçok bilimsel çalışma ve uygulama yürüterek su kullanımını en aza indirmeyi hedefler.

Geri dönüşüm ve ikincil üretim, çelik endüstrisinin üstlendiği sorumluluklardan biridir. Çelik, içerdiği hiçbir özelliğini kaybetmeden geri dönüştürülebilir bir maddedir. Bu özelliği onu ikincil kullanım için iyi bir ürün malzemesi yapar. Çelik ürünlerinin geri dönüşümü, çevreye karşı olan sorumluluğun yerine getirilmesinin yanı sıra ekonomik ve sürdürülebilir olması yönüyle de önemlidir. Bununla birlikte çelik ürünlerinin geri dönüştürülerek ikincil bir ürün üretilme süreci, ham maddeden yeni ürün üretilme sürecine kıyasla çok daha az enerji ve zaman harcar. Bu yönüyle de çelik ürünlerinin geri dönüştürülmesi için üstlenilen sorumluluk ayrıca önem taşır. 

Doğal yaşamın korunması yalnızca çelik endüstrisinin değil tüm endüstri, işletme ve bireylerin alması gerektiği sorumluktur. Özellikle ham madde çıkarımları ve endüstri atıkları doğal yaşama birçok açıdan geri dönülemez hasarlar verir. Bunun sorumluluğunu almak başta çelik endüstrisi gibi büyük ve önemi tartışılamaz olan endüstriler olmak üzere her birey, kurum ve işletmenin görevidir. 

Çelik endüstrisinin bir başka sosyal sorumluluğu da toplumsal katkıdır. Ekonomik olarak büyük bütçelere ve imkânlara sahip olan çelik endüstrisi, toplumda bulunan farklı alanları destekleyerek toplumun gelişmesi adına fayda sağlar. Toplumsal katkı; eğitim, sağlık, spor gibi çeşitli alanlarda toplumsal sorunları çözmeyi amaçlayan projelerde görülebilir. Eğitim, sosyal sorumlulukta ayrıca önem arz eden alanlardan birdir. Eğitim ve yetenek geliştirme adına verilen öğrenci bursları, staj imkânları, meslek edindirme gibi eğitici seminerler çelik endüstrisinin eğitim alanında üstlendiği sorumluluklardan bazılarıdır. Bu sorumluluklar, gelecek nesli eğitimli bir şekilde yetiştirmeye katkıda bulunulur. Çelik endüstrisi eğitimin yanı sıra teknoloji geliştirme ve yenileşme adına da çeşitli faaliyetlerde bulunur.

Gelişmeleri sürekli takip ederek kendini buna adapte eden çelik endüstrisi, çağın gerekliliklerini yerine getirirken bir yandan da teşvik eder. Böylelikle gelişmiş bilgi ve teknolojisi ile daha çevreci ve güçlü olma yolunda ilerler. İstihdam yaratma da büyük endüstrilerin sorumluluğunda olan alandır. Çelik endüstrisi ekonomik gücü ve imkânı oranında yerel ekonomiyi destekleyerek yeni iş imkânları oluşturmaya gayret eder. Böylelikle ekonomik kalkınmaya destek verdiği gibi toplumun refah düzeyini yükseltir ve işsizliğin azaltılmasına katkıda bulunur. Sosyal sorumluluklar alanında endüstrilerin, kendi çalışanlarına karşı da görev ve sorumlulukları bulunur. Bunları yerine getirmek hem endüstri hem de çalışan kişilerin memnuniyeti adına önem taşır.

Sosyal Sorumluluk ve İş Ahlakı

Sosyal sorumluluk ve iş ahlakı, işletme ve endüstrilerin dikkat etmesi gereken bir dizi prensibi ifade eder. Sosyal sorumluluklar; endüstrilerin kar gütme amacı gütmeden çevre, sosyal ve etik değerlere karşı sorumluluğunu ifade ederken etik ve ahlaki değerlere uygun faaliyet yürütme sürecini ifade eder. Çelik endüstrisi sosyal sorumluluk ve iş ahlakı konusunda çeşitli ilkelere uyarak endüstri kimliğinin gerekliğini yerine getirir. Sosyal sorumluluk adına çevre, eğitim, toplum, iş sağlığı güvenliği gibi alanlarda çeşitli görevler üstlenir. İş ahlakı konusunda da taviz vermeyen çelik endüstrisi, belli prensipler belirlemiştir. Bunlar genel olarak; dürüst ve şeffaf olma, çalışan haklarına ve iş güvenliğine önem verme, yolsuzlukla mücadele etme ve adil rekabet ve ticaret kurallarına uyma olarak söylenebilir. 

Çalışan Sağlığı ve Güvenliği İnisiyatifi 

Çelik endüstrisinde çalışan sağlığı ve güvenliği, öncelik verilen durumlardan biridir. Çelik endüstrisinde çalışma ortamı çoğunlukla risk taşıdığı için çalışan sağlığı ve güvenliği için bir dizi önlem ve inisiyatif alınır. Eğitim ve farkındalık kazandırma bu önlemlerden biridir. Çelik endüstrisi, çalışanlarına düzenli aralıklarla iş sağlığı ve güvenliği adına eğitim verir. Bu eğitimler ile bilgilendirme ve farkındalık kazandırma amaçlar. İş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun şartlar ve düzenlemeler yapmak yine  çelik endüstrisinin çalışan sağlığı ve güvenliği için yaptığı uygulamalardır. Bu uygulamalarla güvenlik ekipmanları, acil durum planları ve risk yönetimi gibi konularda uluslararası standart ve kılavuzlara uyulur. Yine sağlık yardımları, ilk yardım ve risk değerlendirme ve kontrol çalışan sağlığı ve güvenliği adına çelik endüstrisinin belirlediği prensiplerinden bazılarıdır. Çelik endüstrisinde sorumluluk, çevreye duyarlı üretim yöntemlerinin benimsenmesiyle başlar.

Toplumsal Katkı ve Bağış Programları

Çelik endüstrisi, kendi iş alanın dışında ekonomik amaç gütmeden birçok sosyal sorumluluk projesinde görev alır. Bu projelerden biri de toplumsal katkı ve bağış programlarıdır. Bu programlar; toplumsal ihtiyaçları karşılamak, toplumun refah düzeyini arttırmak, sosyal sorunlarda rol almak ve gelecek toplumun inşasına katkıda bulunmak gibi amaçlar içerir. Bu anlamda çelik endüstrisi; eğitim, sağlık, spor ve sosyal yardım gibi alanlarda toplumu destekler.

İş Gücü Çeşitliliği ve Eşitlik 

İş gücü çeşitliliği ve eşitlik, çelik endüstrisinin çalışanlarına olan yaklaşım ilkelerini ifade eder. Çelik endüstrisi; çalışanlarının ırklarına, cinsiyetlerine ve yönelimlerine bakmadan herkese eşit şartta yaklaşarak çalışma imkânı sunar. Çelik endüstrisi, iş gücü çeşitliliği açısından farklı kültür ve demografik yapıdan gelmiş insanları bir araya getirerek iş yerinde çeşitliliği teşvik eder. Bunu yaparken ayrımcılık gibi durumların oluşmaması için bazı önlemler alır. Yine eşitlik ilkesince istihdam ve çalışma sürecinde çalışanların; ırkı, cinsiyeti, yönelimi ve diğer farklılıklarına bakmadan adil şartlar sunar. İş gücü ve eşitlik ilkesine bağlı kalınması çalışanların ve işletmenin başarısı için önem arz eder. Bu sebeple çelik endüstrisi bu konuya ayrıca önem vererek çalışanların rahat ve adil bir ortamda çalışmasına imkân tanır. Çelik endüstrisi ve topluma katkıları; ekonomik büyümeye sağladığı destekle beraber altyapı projeleri için temel malzemelerin sağlanmasından, istihdam yaratılmasına kadar geniş bir yelpazede etki göstermektedir.