Sürdürülebilirlik Raporlama ve Çelik Endüstrisi: Paydaşlar için Bilgilendirici İletişim

Sürdürülebilirlik Raporlama ve Çelik Endüstrisi: Paydaşlar için Bilgilendirici İletişim

Çelik endüstrisi, modern dünyanın en büyük endüstri ve kalkınma taşlarından biridir. Bunda çeliğin; çok yönlü kullanılabilirliği, sağlamlığı ve değişip dönüşebilir özellikte olması etkilidir. Çelik endüstrisinin bir önemli özelliği de onun istikrarlı sürdürebilir niteliğidir. Başta demir ana maddesi olmak üzere karbon ve bazı diğer elementlerden meydana gelen çelik, özelliklerini kaybetmeden geri dönüştürülebilir ve ikincil kullanıma sunulabilir niteliktedir. Onun bu özelliği ve çelik endüstrisinin sürdürülebilirlik noktasında ilkelere bağlılığı çeliği bu noktada ayrıca başarılı kılar. 

Gelecek nesiller ve şu an yaşanılan dünya için sürdürülebilirliğin önemi barizdir. Bunun ölçülüp denetlenmesi için raporlanma işleminin önemle yapılması gerekir. Bu sebeple endüstri ve işletmeler sürdürülebilirlik raporlama standartları için zaman ve emek harcar. Çelik endüstrisi de faaliyetlerinin ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerini ölçmek, yönetmek ve de denetlemek için sürdürülebilirlik raporlamasına önemle dikkat eder. 

Sürdürülebilirlik raporlaması; her işletme ve endüstri için önemli olsa da çelik endüstrisi gibi faaliyetlerinde doğal kaynak kullanımı, atık kontrolü ve enerji kullanımı gibi adımlara sahip endüstrilerde raporlama ayrıca önem arz eder. Çelik endüstrisinde sürdürülebilirlik raporlaması, bazı unsurlar etrafında şekillenir. Çevresel faaliyetlerin raporlanması bu unsurlardan en temel ve önemli maddelerden biridir. Buna göre çelik endüstrisi, eylemlerinin çevre ve doğa üstündeki etkilerini belirlemek ve yönetmek için bazı yönergeler ölçümler kullanılır. Böylelikle atık yönetimi, enerji kullanımı, karbon ayak izi, ham madde kullanımı, enerji kullanımı, su tasarrufu gibi faktörler belirlenir ve raporlanır. Bu raporlara göre endüstri eksiklerini iyileştirme ve kendini geliştirme fırsatı yakalar. 

Ekonomik performansın raporlanması da çelik endüstrisinin sürdürülebilirlik raporlamalarında bulunan unsurdur. Buna göre endüstri; piyasaya ekonomik etkilerini, katma değerlerini ve finansal performansı gibi konularda belirlemeler yapar.  Bu belirlemeler endüstrinin kendini görme ve denetlemesinin yanı sıra yatırımcı ve ilgili taraflar için bilgilendirici verilerdir. Yine sosyal sorumluluk projelerinin raporlanması endüstrinin ekonomik kaygılardan uzak toplum ve çevre yararına üstlendiği sorumlulukların ölçülmesi ve denetlenmesi adına önem taşır. Böylelikle endüstri; faaliyetlerinin toplum üzerinde etkilerini belirleyip ölçebildiği gibi çalışan hakları, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda da performansını görebilir. 

Son olarak sürdürülebilirlik stratejilerinin belirlenmesi de sürdürülebilirlik raporlamasında görülen maddelerdendir. Bu maddeye göre çelik endüstrisi, sürdürülebilirlik raporlamasından elde ettiği verilerle yeni sürdürülebilirlik stratejisini ve hedeflerini belirler. Bu strateji ve hedefler genel olarak çelik endüstrisinin ekonomik, sosyal ve çevresel bakışını belirler. Bununla birlikte gelecekteki sürdürülebilirlik vizyonu belirleyen çelik endüstrisi faaliyetlerini iyileştirme ve geliştirme imkânı yakalar. Tüm Bu unsurların yanında çelik endüstrisi sürdürülebilirlik raporlamasında pek çok değişkende bulunur.




Sürdürülebilirlik Raporların Hazırlanması

Çelik endüstrisinde sürdürülebilir olma ve bunun raporlanması, toplum ve çevre için önem arz eder. Sürdürülebilirliğin öneminin anlaşılarak daima vurgulandığı bu dönemde çelik endüstrisi de bu noktada üstüne düşen görevi yerine getirir. Çelik endüstrisinde raporların hazırlanması belirlenen adımlarla yürütülür. Bu adımlardan ilki kapsamın belirlenmesidir. Bu adım hazırlanan raporun hangi faaliyetlere odaklanacağını belirler. Genellikle çelik endüstrisinde işi ve doğası gereği çevresel, sosyal ve ekonomik faaliyetler üzerinde durulur. 

İkinci adım olarak veri toplama ve bunların analizi üzerinde durulur. Standartlara ve kılavuzlara uyum çelik endüstrisinde rapor hazırlanmasında uyulan bir diğer adımdır. Bu adımda, hazırlanan raporun çelik endüstrisinin sürdürülebilirlik raporlarının uluslararası kılavuz ve standartlara uygunluğu sağlanır. 

Performans ölçümü ve hedeflerin belirlenmesi, sürdürülebilirlik raporlarında bulunan ve önem arz eden bir diğer adımdır. Bu adımda çelik endüstrisi çeşitli alanlardaki faaliyetlerini ölçerek çeşitli belirlemeler yapar. Bu belirlemeleri de gelecek hedeflerin planlanmasında veri olarak kullanır. Raporun hazırlanma sürecinden sonrası web sitesinde ve yazılı bir belge şeklinde rapor sunulur. Rapor hazırlama sürecinde raporun açık ve anlaşılır bir dilde olması dikkat edilmesi gereken bir husustur. Son olarak rapor sunumundan sonra endüstri, paydaşlarla iletişim ve geri bildirimde bulunması gerekir.

Şeffaf İletişim ve Paydaşlarla Etkileşim

Çelik endüstrisi, şeffaf iletişim ve paydaşlarla etkileşim noktasına ayrıca önem vererek bir dizi yaklaşım benimsemiştir. Böylelikle toplumsal kabulü ve güvenilirliğini sağlamış çelik endüstrisinin gelişimine destek olmuştur. Çelik endüstrisi, şeffaflık yaklaşımı ile faaliyet raporlama ve bilgilendirmelerini açık şekilde yayınlayarak paydaşlarını açık şekilde bilgilendirir. Böylelikle ekonomik, çevresel, toplumsal ve sürdürülebilirlik performansı çelik endüstrisini daha iyi anlaşılmasını sağlar. 

Çelik endüstrisi; paydaşlarla etkileşim ve işbirliği içine girerek toplantı, seminer ve çalıştay gibi etkinlikler yürütür. Bu etkinliklerde akademisyenler, sivil toplum örgütleri, yerel topluluklar ve hükümet temsilcileri bulunabilir. Şeffaflık ve paydaşlarla etkileşim noktasında açık kapı prensibi benimsemek önem arz eder. Çelik endüstrisi bu noktada paydaşları ile karşılıklı iletişime girerek onların sorularını cevaplamaya ve geri bildirim almaya özen gösterir. Bununla birlikte endüstri ve endüstrinin eylemleri hakkında bilgi almalarına bu noktada onların kaygı ve sorunlarına çözüm üretmeye gayret gösterir. Kriz iletişimi planları yine şeffaflık ve etkileşim adına önem taşıyan bir diğer husustur. Bu amaçla çelik endüstrisi acil durumlar için iletişim planı oluşturarak halkı bilgilendir, sosyal medya yönetimi gibi durumları planlar. 

Şeffaf ve doğru iletişim kriz anlarını yönetmek ve güvenirlik açısından önem taşır. Bilgilendirme programları ve eğitim paydaşlarla iletişim ve şeffaflık noktasında endüstrinin önem verdiği konulardandır. Böylelikle endüstri faaliyet alanlarını, çelik endüstrisinin işini ve bunun nasıl yapıldığını; doğru, güvenilir ve ilk elden paydaşlarıyla paylaşma imkânı bulur. Bununla birlikte çelik endüstrisi bu programlardan aldığı dönütlerle faaliyetlerinin toplumsal karşılığını görerek kendini iyileştirme ve geliştirme noktasında performans üretir. 

Sürdürülebilirlik Bilgilerinin Paydaşlara Sunumu

Çelik endüstrisinde sürdürülebilirlik, önem arz eden bir durumdur. Bu durumda endüstri, bir dizi yaklaşım benimser ve uygular. Bu uygulamalardan biri de sürdürülebilirlik raporu hazırlamasıdır. Çelik endüstrisi; sürdürülebilirlik raporunu şeffaf, açık ve anlaşılır dilde hazırlayarak paydaşlarına sunar. Böylelikle hazırlanan sunum ile birlikle çelik endüstrinin çevresel, sosyal ve ekonomik yaklaşımı paydaşlarca açık şekilde öğrenilir. Bu durum endüstrinin güvenilirliği, toplumsal kabulü ve gelecek vizyonu için önem arz eder. 

Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları

Çelik endüstrisi; çevreye, topluma ve ekonomiye karşı faaliyetlerinin sürdürülebilirliği ölçmek, denetlemek ve belirlemek için rapor hazırlar. Bu raporlar, belli standart ve kılavuzlara göre yapılır. Böylelikle uluslararası standartlar göre hazırlanan sürdürülebilirlik raporları; endüstrinin şeffaflığını, güvenirliğini ve bu konudaki çabalarını ölçer ve belirler.

Çelik endüstrisinde birçok raporlama standartları kullanılır. Bunlardan Global Reporting Initiative, (GRI) çelik endüstrisinde en çok kullanılan standartlardan biridir. Bu standart; çelik endüstrinin faaliyetlerinin çevresel, toplumsal ve ekonomik etkilerini belirlemek ve ölçmek için bir dizi gösterge içerir. ISO 14001 (Çevre Yönetimi Sistemi), çelik endüstrisinde kullanılan bir diğer standarttır. Kapsamı GRI standartlarından daha az olan Çevre yönetimi sistemi, endüstrinin çevre faaliyetleri üzerinde yoğunlaşarak endüstrinin çevre üzerinde olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlar. ISO 2600, Carbon Disclosure Project ve Sustainability Accounting Standards Board gibi standartlar diğer sürdürülebilirlik standartlarındandır. Çelik endüstrileri şeffaf ve doğru raporlama için uluslararası geçerli bu standartlara uyar.