Sürdürülebilirlik ve Yeşil Çelik: Çevre Dostu Üretim Yöntemleri

Sürdürülebilirlik, en geniş tanımıyla yarının nesillerinin güvenli bir şekilde yaşayabilmesi için çevrenin bugün koruma altına alınmasıdır. Malzeme seçiminde sürdürülebilirlik ise çevreyi daha iyi bir şekilde koruma altına alma noktasında önemli bir adım atılmasına yardımcı olur. Çevre bilincinin artmasıyla beraber son zamanlarda sürdürülebilir malzemeler ya da sürdürülebilir üretim gibi kavramlar popüler hale gelmiştir. Artık bir malzemenin özelliklerine, üretim kolaylığına ve uygulama alanlarına bakılırken aynı zamanda çevre üzerindeki etkisi de dikkate alınır.

Sürdürülebilir malzemeler ise geleceği koruma altına alma noktasında projelerin daha sağlam hale gelmesine yardımcı olur. Malzemeler söz konusu olduğunda sürdürülebilirlik, geri dönüştürülebilir, üretimi sırasında ortaya düşük karbon emisyonları çıkmasına neden olan, uzun ömürlü ve biyolojik olarak parçalanabilen materyalleri nitelendirir. Yeşil çelik ise, karbon tüketimini azaltarak üretilen çeliği ifade eder. Karbon emisyonlarının azaltılmasını önemli ölçüde destekleyen üretim süreçleriyle yeşil çelik, geleneksel çelik üretimine kıyasla sera gazı emisyonlarının azalmasına odaklanır. Karbon emisyonlarını azaltmasıyla daha sürdürülebilir sistemler kurulmasına olanak tanır.

Yeşil Çelik Nedir?

Geleneksel çelik imalatında çoğu sanayi ile kıyaslandığında yüksek oranda karbon gazı üretilir ve enerji tüketimi de oldukça yüksektir. Bu durum, çevre dostu ve sürdürülebilir üretim hedefleri ile örtüşmez. Ayrıca çelik, dünyanın dört bir yanında altyapı ya da inşaat projelerinde kullanılan önemli bir malzeme olduğu için sürdürülebilirlik noktasında potansiyel olarak büyük bir etkiye neden olabilir. Çelik, yüksek mukavemete sahip olan ve dayanıklılığıyla öne çıkan bir malzeme olduğu için birçok farklı sektörde önemli bir yere sahiptir. Bina, köprü, endüstriyel tesisler ya da altyapı projelerinde yüksek miktarda çelik kullanılır. Geniş bir kullanım alanına sahip olduğu için de çeliğin sürdürülebilir hale getirilmesi oldukça önemlidir.

Yeşil çelik, malzemenin sürdürülebilir hale gelmesini sağlama noktasında önemli bir rol oynar. En temel tanımıyla yeşil çelik, üretiminde herhangi bir fosil yakıt kullanılmadan üretilir. Üretim süreçlerinde yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak ya da geri dönüştürülmüş çelikleri tekrar değerlendirerek yeşil çelik üretilebilir. Yeşil çelik, sürdürülebilirlik amaçlarına katkıda bulunan bir malzeme olduğu için endüstri çapında bir dönüşüme öncülük etme potansiyeline sahiptir. Karbon emisyonlarını önemli ölçüde ortadan kaldırarak çevre dostu bir üretim anlayışına hizmet eder.

Çelik, dünya çapında kullanılan önemli bir malzeme olduğu için sürdürülebilirlik noktasında önemlidir. Yeşil çelik üretimi arttıkça ve piyasada kullanımı teşvik edildikçe daha sürdürülebilir sistemler kurulması mümkün hale gelir. Çelik, sürdürülebilirlik açısından stratejik bir öneme sahiptir ve yeşil çelik de karbon ayak izini azaltarak daha çevresel sonuçlara ulaşılmasını mümkün kılar. Yeşil çeliğin sistemlerde kullanılması karbon ayak izinin düşmesine neden olabilir. Aynı zamanda geri dönüştürülebilir bir yapıda olduğu için daha az atığa neden olur. Bütün bunlar ise yeşil çelik sayesinde sistemlerin sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.

Yeşil Çeliğin Sunduğu Avantajlar

Yeşil çelik potansiyel olarak birçok farklı avantaj sunar. Yeşil çeliğin endüstriye sunduğu fırsatlar genel olarak şu şekildedir:

●     Yeşil çelik, çevre üzerinde geleneksel çelikle kıyaslandığında daha düşük bir etkiye neden olur. Yenilenebilir kaynakların kullanılması, yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve sera gazı emisyonlarının azaltılması, karbon ayak izini de minimuma indirir. Böylece yeşil çelik, daha çevre dostu bir malzeme haline gelir.

●     Dünyada çelik üretimi sera gazı emisyonlarına yüksek oranda katkıda bulunur. Yeşil çelik üretimi ise bu emisyonları azaltarak iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin hafifletilmesini destekler.

●     Çevresel bilincin artması sonucunda müşterilerin geri dönüştürülmüş malzemelere olan talebi gün geçtikçe artar. Yeşil çelik, çevre dostu yapısı sayesinde müşterilerin bu talebini karşılamada işletmelere yardımcı olur.

●     Dünyada birçok ülkede sera gazı emisyonlarının azaltılması için çeşitli hedefler ve standartlar belirlenmiştir. Yeşil çelik kullanımı, bu standartların karşılanması noktasında işletmelere avantajlar sunar.

●     Yeşil çelik kullanımı, işletmelerin marka imajını da olumlu bir şekilde etkiler. İşletmelerin yeşil çelik kullanması onların sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşım benimsediklerini gösterir. Bu durum, pazarlama açısından da şirketlere rekabet avantajı sağlayabilir.

●     Yeşil çelik üretiminde geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması da üretim süreçlerinin daha verimli hale gelmesini sağlar. Kaynak kullanımının etkin bir şekilde yönetilmesi, uzun vadede işletmelere kazanç sağlayabilir.

Genel olarak yeşil çelik, sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir rol oynar. Enerji tüketimini azaltması, atık üretimini dengelemesi ve sürdürülebilir kaynaklar kullanılmasını teşvik etmesiyle daha çevre dostu yaklaşımların benimsenmesini sağlar.

Geleneksel Çelik ile Yeşil Çelik Farkları

Geleneksel çelik ile yeşil çelik arasında bazı farklılıklar vardır. Yeşil çeliğin ne olduğunu daha iyi bir şekilde anlamak istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.

●     Yeşil çelik ile geleneksel çeliğin çevresel etkileri karşılaştırıldığında yeşil çeliğin daha sürdürülebilir bir seçenek olduğu oldukça açıktır. Yeşil çelik üretimi, iklim değişikliği mücadelesinde önemli bir yere sahip olan sera gazı emisyonlarının önemli ölçüde azaltılmasını destekler. Ayrıca geri dönüştürülebilir yapısı sayesinde daha az atık üretir.

●     Yeşil çelik, geleneksel alternatifine göre kömür gibi yenilenemeyen kaynaklara bağımlı değildir. Yeşil çeliğin üretiminde güneş, rüzgar ya da hidrojen gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılabilir. Bununla beraber geleneksel çelik üretiminde çoğunlukla yenilenemeyen enerji kaynakları tüketilir.

●     Yeşil çelik, sera gazı emisyonlarını ve geleneksel çelik üretimi ile ilişkili atıkları azaltmada önemli bir potansiyele sahiptir. Sürdürülebilir bir gelecekte yeşil çelik, geniş kullanım alanıyla doğru orantılı olarak çevre dostu hedeflere ulaşmada önemli bir rol oynar.

Düşük Karbonlu Çelik Üretim Yöntemleri

Düşük karbonlu çelik üretimi, genellikle fosil yakıtlar yerine alternatif kaynaklara odaklanır. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek yöntemlerden bazılarına göz atabilirsiniz.

Düşük karbonlu çelik üretmek için DR reaktörü kullanılabilir. DR reaktörü, demir cevherini doğrudan indirgenmiş demire dönüştürerek karbon salınımını azaltır. Bu üretim yönteminde demir cevheri doğrudan hidrojene maruz bırakılır. Hidrojen cevherdeki oksijen ile etkileşime girerek su buharı oluşturur ve işlem sonucunda geriye çelik kalır. Ayrıca bu yöntemde hidrojen, elektroliz yoluyla sudan üretilebilir.

Elektrik ark ocağı kullanımı da düşük karbonlu yeşil çelik üretiminde kullanılır. Bu ocakta önceden indirgenmiş demir ve çelik hurdası, sıvı formda homojen bir çelik elde edilene kadar ısıtılır. Bununla beraber ısıtma işleminde fosil yakıtlar yerine sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen elektrik kullanılır. Ardından elde edilen sıvı çelik, sürekli döküm ve haddeleme ismi verilen bir süreçle dönüştürülerek kullanıma hazır hale gelir.

Düşük karbonlu çelik üretiminde karbon yakalama ve depolama (CSS) teknolojileri de kullanılabilir. Bu teknolojiler, atmosfere zararlı emisyonların sızmasını önlemeyi amaçlar. CCS teknolojileri, çelik üretim tesislerinden kaynaklanan emisyonları kontrol altına almayı hedefler.

Düşük karbonlu çelik üretiminde yeni yöntemler geliştirildikçe endüstri çapında bir dönüşüm meydana gelebilir. Gerçekleşen dönüşüm sonucunda sera gazı emisyonları azaltılabilir, daha sürdürülebilir bir çelik endüstrisi oluşturulabilir ve yeni iş imkânlarının ortaya çıkmasıyla sürdürülebilirliğin sürdürülebilirliğin ekonomi boyutuna da katkıda bulunulabilir.

Çelik Üretiminde Atık Azaltma Stratejileri

Çelik üretimi dünyada önemli bir yere sahip olduğu için atık azaltma stratejileri ile ortaya çıkan çevresel etkilerin minimuma indirilmesi amaçlanır. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek atık azaltma stratejilerinin ne olduğu hakkında genel olarak fikir edinebilirsiniz.

●     Çelik üretimini atıktan azaltma stratejilerinin başında üretim sürecini kömürden arındırmak gelir. Hidrojen, çelik üretiminde atıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olmanın çevre dostu bir yolu sunar. Üretimde kömür gibi fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji ve sudan üretilen yeşil hidrojen kullanılarak atık azaltma stratejileri geliştirilir.

●     Hurda çeliğin geri dönüştürülmesi de atık yönetimi açısından kıymetli bir adımdır. Yeşil çelik üretiminde hammadde olarak hurda çeliğin kullanılması bu noktada önem kazanır.

●     Yeşil çelik üretiminde elektrikli fırınların kullanılması, atık problemlerini minimuma indirirken aynı zamanda enerji tüketimini de dengeler. Ayrıca verimli üretim yöntemlerinin kullanılmasıyla atıklar en aza indirilir.

Sürdürülebilir Üretim Süreçleri

Sürdürülebilir üretim süreçlerine geçmek hem teknolojik zorlukları ve altyapı problemlerini beraberinde getirse de çevre dostu bir alternatif olduğu için oldukça önemlidir. Sürdürülebilir çelik üretimi yapabilmek için emisyonları azaltırken enerji verimliliğini artıracak sistemlere geçiş yapılması gerekir. Bununla beraber Tosyalı Holding bütün bu zorlukların üstesinden gelerek DRI teknolojisini kullanarak yeşil çelik üretimini gerçekleştirmeyi başarır. DRI modülü sayesinde 2020 yılında 2,23 ton yeşil çelik üreterek dünyada rekor kırmıştır.